باب اطلاع رساني باز است

به گزارش ميراث آريا(chtn) حسن محسني در تشريح و تبيين اطلاعيه اخير اين سازمان مبني بر اينکه تنها مرجع رسمي براي اطلاع‌رساني در مورد کاوش‌ها و کشفيات باستان‌شناسي در محوطه‌هاي تاريخي سازمان ميراث فرهنگي است گفت: اجازه نداريم تا زماني که تدابير و شرايط امنيتي محوطه‌هاي تاريخي رعايت نشده اطلاع‌رساني کنيم در غير اين صورت امنيت آثار را به خطر مي‌اندازيم.ضرورت اساسي و حياتي در شرح وظايف اين سازمان را حفاظت از محوطه‌هاي تاريخي و باستاني دانست.

مدير کل روابط عمومي و امور فرهنگي اجتماعي سازمان ميراث فرهنگي با بيان اينکه بعد از گمانه‌زني‌هاي اوليه بايد به اين يقين برسيم که آن منطقه واقعاً‌ تاريخي است و آنچه کشف شده به لحاظ اصالت واقعاً صحت دارد افزود: طبيعي است که اين امر نيازمند مطالعات ميداني و ويژه‌اي است.

وي با بيان اينکه اگر صحت اطلاعات تاييد شد بايد ترتيبات امنيتي رعايت شود يادآور شد: وقتي منطقه‌اي، شي‌اي يا يافته‌اي، تاريخي شناخته شود قاعدتاً‌ بايد ترتيبات حفاظتي و امنيتي آن تشديد شود.

اين مقام مسوول، گروه حفاظت از کار کاوش را از گروه مراقبت از يافته‌ها متفاوت دانست و گفت: طبيعتاً اين نوع حفاظت با تشديد و تقويت بيشتري همراه است.

محسني يادآور شد: متأسفانه اخبار يافته‌ها و کشفيات گاه پيش از آن‌که تدابير حفاظتي و امنيتي رعايت يا تشديد يا اطلاعات بدست آمده از آن تأييد قطعي شود، از سر دلسوزي، دغدغه و علاقه‌ برخي رسانه‌ها و افراد بلافاصله اعلام مي‌شود که اين از هر جهت آسيب‌زا است.

وي در توضيح اين مطلب گفت: از يک سو اگر صحت اطلاعات تأييد نشود به طور حتم رويداد بدي است که کشفي اعلام شود و بعد معلوم شود تاريخي نبوده يا اطلاعات آن براساس واقعيت نبوده‌ است. از سوي ديگر ممکن است يک منطقه تاريخي يا شي‌اي کشف شود و تا پيش از رعايت تدابير حفاظتي، اطلاع‌رساني صورت گيرد، در اين شرايط حفاران غير مجاز و قاچاقچيان از اين اطلاعات سوء استفاده مي‌کنند.

اين مقام مسوول با بيان اينکه اغلب انجمن‌هاي دوستدار ميراث فرهنگي متخصص نيستند و کارشناس علاقه‌مند به اين حوزه‌ هستند تصريح کرد: به هر حال آنها بايد اجازه دهند بررسي‌هاي گروه کاوش به يک مرحله‌ از قطعيت و يقين برسد بعد اعلام کنند.

وي در توضيح اطلاعيه اخير سازمان ميراث فرهنگي بيان داشت: در اين اطلاعيه با واژه‌هاي کاملاً مشخص مشخص شد که اگر کشفياتي انجام يا محوطه‌اي تاريخي شناخته شد، اطلاع‌رساني آن بايد توسط سازمان ميراث فرهنگي انجام شود.

به گفته محسني، به عبارتي فقط در اين موارد بايد اطلاع‌رساني توسط سازمان ميراث فرهنگي انجام شود در غير اين صورت اگر کسي بخواهد به محوطه‌هاي تحت حفاظت متخصصان در حال انجام مرمت يا کاوش‌ ورود پيدا کرده و اطلاع‌رساني کند چه اشکالي مي‌تواند وجود داشته باشد؟

مدير کل روابط عمومي و امور فرهنگي اجتماعي سازمان ميراث فرهنگي ادامه داد: اساساً وظيفه همه ما اعم از سازمان، انجمن‌هاي دوستدار ميراث فرهنگي و رسانه‌ها اين است که اطلاع‌رساني گسترده انجام دهيم. ما اصلاً منظورمان اين نبود که کلاً در مورد هر محوطه‌اي اطلاع‌رساني نشود.

وي خطاب به انجمن‌هاي دوستدار ميراث فرهنگي و رسانه‌ها توصيه کرد که اجازه دهند ابتدا پس از رعايت اصول امنيتي و تأييد اصالت اثر اطلاع‌رساني را انجام دهند، اين روال کاملاً بديهي منطقي و قانوني است.

سخنگوي سازمان ميراث فرهنگي تاکيد کرد: هنگامي‌که تدابير و شرايط امنيتي رعايت يا تشديد نشده چرا بايد اطلاع‌رساني کرده و براي آن منطقه ايجاد خطر کنيم. البته اصلاً منظورما اين نيست که در مورد هيچ محوطه يا بافت تاريخي اطلاع‌رساني نشود بلکه اين اتفاق فقط بايد در مورد يافته و کشفيات باستان‌شناسي و تاريخي صورت گيرد.

وي به جيرفت يا موارد مشابه آن اشاره کرد که اگر اطلاع‌رساني در معناي تخصصي‌تري اتفاق مي‌افتاد آن فاجعه در جيرفت رخ نمي‌داد.

محسني افزود: بايد بپذيريم که اگر اطلاع‌رساني تخصصي در مورد منطقه‌هايي که حفاظت ندارند يا تدابير امنيتي حفاظتي آنها تشديد نشده انجام شود به طور حتم آن منطقه به خطر افتاده و وجهه امنيتي به خود مي‌گيرد./118




انتهای پیام/

کد خبر 1389092225